Recycling van aluminium halffabricaten: hoe en waarom
Recycling van aluminium halffabricaten: hoe en waarom
Gerecycled aluminium is een van de meest duurzame materialen op de metaalmarkt. Een groot voordeel: aluminium kan eindeloos worden gerecycled, zónder kwaliteitsverlies. Hoe dat precies in zijn werk gaat met aluminium halffabricaten? We leggen het hieronder uit.
Stap 1: inzameling en sortering
Het recycleproces begint met het verzamelen van aluminium schroot, afkomstig van productieprocessen, afgekeurde producten of eindgebruikers. Omdat zuiver aluminium en legeringen verschillend worden behandeld, wordt het schroot zorgvuldig gesorteerd op zuiverheid en type.
Stap 2: smelten
Het gesorteerde schroot wordt in ovens gesmolten bij een temperatuur van ongeveer 660°C. Onzuiverheden zoals verf of lak verbranden hierbij, terwijl andere metalen eruit worden gefilterd. Wat overblijft, is puur of legeringsaluminium.
Stap 3: gieten en verwerken
Na het smelten wordt het vloeibare aluminium in blokken of plakken gegoten. Die kunnen vervolgens weer worden gebruikt in nieuwe extrusie- of walsprocessen. Zo krijgt het materiaal een tweede – of derde, vierde, vijfde ... – leven als halffabricaat voor allerlei toepassingen.
Waarom recyclen?
Met het recyclen van aluminium bespaar je tot 95 procent energie in vergelijking met de productie van nieuw aluminium. Het is dus kostenbesparend en milieuvriendelijker. Bovendien blijft de kwaliteit van het materiaal ongewijzigd, wat essentieel is voor technische toepassingen.
Duurzame toekomst
Kortom, aluminium recyclen is niet alleen goed voor de planeet, het is ook een slimme keuze voor bedrijven die efficiënt willen werken. Laten we samen bijdragen aan een duurzame toekomst en een lagere CO2-footprint!
Meer over gerecycled aluminium lees je in dit artikel: Duurzaam produceren met 100 procent gerecycled aluminium.