Prijzen van aluminium gaan omhoog door internationale ontwikkelingen
Prijzen van aluminium gaan omhoog door internationale ontwikkelingen
China is ’s werelds grootste producent van aluminium. Jaarlijks exporteert het land 5 miljoen ton aluminium halffabricaten. Zonder de exportkorting wordt exporteren aanzienlijk duurder. “Door het afschaffen van de belastingvermindering voor aluminiumproducten stijgen de kosten van exporteurs. Dat maakt het minder aantrekkelijk voor hen om aluminium naar het buitenland te verschepen”, leggen analisten van adviesbureau Shanghai Metals Market uit aan persbureau Reuters. Daardoor komt er mogelijk minder aluminium beschikbaar op de wereldmarkt. Het Westen is sterk afhankelijk van de Chinese export. Lokale productie kan dit tekort niet zomaar opvangen. De gevolgen zijn al te zien in een recente prijsstijging van aluminium, koper en andere metalen wereldwijd.
Sterke vraag en geopolitieke spanningen
Sowieso stegen de aluminiumprijzen op de London Metal Exchange de afgelopen drie maanden al fors. Dit kwam door de sterke vraag naar aluminium, vooral voor groene producten als elektrische voertuigen en hernieuwbare energiebronnen. Een andere belangrijke reden: geopolitieke spanningen. De sancties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op Russische aluminiumexporten hebben de aanvoer naar Europa en de VS verstoord. Omdat Europese producenten afhankelijk zijn van geïmporteerd aluminium, zorgt deze regionale verstoring – ondanks grote voorraden wereldwijd – voor hogere prijzen.
Stijgende energieprijzen en logistieke problemem
Verder heeft de recente stijging van elektriciteitskosten in Europa geleid tot hogere productiekosten. Sommige smelters zijn daardoor zelfs tijdelijk gesloten, wat de beschikbaarheid van aluminium verder beperkt. Naast energieproblemen ondervinden smelterijen ook logistieke uitdagingen, zoals ophoping in havens en hogere vrachtkosten. Deze verstoringen in de toeleveringsketen dragen bij aan de stijgende prijzen.
Vooruitzichten
Ondanks de grote wereldwijde voorraden verwachten analisten dat de aluminiumprijzen voorlopig hoog en instabiel blijven, maar ondersteund worden door de structurele vraag naar het metaal. Bedrijven die afhankelijk zijn van aluminium moeten zich aanpassen aan deze uitdagingen, prijsfluctuaties nauwgezet volgen en flexibele strategieën ontwikkelen.
Lees verder
Meer over de historische prijsontwikkeling van aluminium en hoe de aluminiumprijs tot stand komt, lees je op onze website.